Itt néhány könnyen, otthon is kivitelezhető tárgy készítését mutatom be lépésről lépésre. Ha kedvet kaptál az agyagozáshoz, csatlakozz!

Első munkádnak válassz könnyű, ám szépen kivitelezkető darabot, például egy szappantartót vagy egy marokedényt, gyorsan elkészül, sikerélményt ad, ami tudjuk, nem nélkülözhető a továbbiakban az alkotói lendületedhez...

Természetesen az agyagozáshoz agyag kell. Ha nem tudsz "bányászni" magadnak, akkor a legtöbb hobbi boltban kapható kis kiszerelésben, első lépéseidhez ennyi elég lesz, ha pedig beleszerettél, akkor töltsd le ingyenes tanulmányomat, amiben részletesen leírok minden tudnivalót, lelőhelyet, sőt, számos tárgy elkészítési útmutatóját megtalálod benne, fényképekkel gazdagon illusztrálva.

Legeslegelső feladat: marokedény

Készíts elő egy nedves szivacsot, hústűt vagy fém tollbetétet és egy kis agyagpépet (készítése: kevés agyagot szétmorzsolsz, pici vízzel elkenegeted, hogy tejfölszerű legyen). A továbbiakban minden munkádhoz legyenek ezek a kezed ügyében, ha másra is szükséged lesz, szólok.

Végy egy darab agyagot a kezedbe:

Fúrj a közepébe egy lyukat, majdnem az aljáig:

A markodban tartva és körkörösen forgatva vékonyítsd a falát kb. 5-6 miliméteresre:

A szélét nedves szivaccsal töröld egyenletesre, ha repedezik, az ujjaddal simítsd meg, hogy szép legyen:

Díszítsd kedvedre: például tehetsz rá lábakat: végy három kis agyaggombócot, karcold meg az összeragasztandó felületeket, kend be agyagpéppel, nyomd jól össze, kissé ütögesd az asztalhoz a marokedényedet, hogy ne billegjenek a lábai:

Karcolhatsz rá mintát is:

 

Készen is van az első munkád!

Ha kiszáradt a marokedénykéd, keresheted a kemencét, amiben majd kiég. Ám így is lehet használni, ha nem éri víz.

Tarthatsz benne ékszert, bonbont, mütyürt...